Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Zenuwpijn

Wat is zenuwpijn?

Een zenuw kan ontstoken of beschadigd zijn of klem zitten. Dat kan zenuwpijn geven.
Soms zit de pijn aan 1 kant van je lichaam, dus links of rechts.

Zenuwpijn gaat vaak samen met ‘gewone’ pijn.
De pijn is heel vervelend, maar niet gevaarlijk.

Zenuwpijn kan komen door:

  • een ontsteking, zoals gordelroos
  • schade aan zenuwen, zoals bij diabetes of door alcohol
    Schade aan zenuwen heet neuropathie.
  • een zenuw of zenuwen die klem zitten, zoals bij een hernia of bij het carpale-tunnel-syndroom
    Zenuwpijn in beide benen komt vaak door een smal wervelkanaal onder in je rug. In het wervelkanaal gaan lange zenuwen naar je benen. Die kunnen klem komen te zitten als er weinig ruimte is in het wervelkanaal.

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij aangezichtspijn bijvoorbeeld is het niet altijd duidelijk hoe het komt.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Is de pijn heftig, wordt de pijn erger, blijft de pijn lang of komt de pijn steeds terug? Maak een afspraak met je huisarts. Die kan dan kijken wat de oorzaak is.
  • Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer dit te voorkomen.
  • Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
  • Ook bezig zijn met iets anders en ontspannen kan de pijn minder maken. De pijn gaat niet weg, maar je hebt er minder last van.
  • Probeer door te gaan met de dingen die je elke dag doet. Verdeel je activiteiten over de dag als je dat prettig vindt.
  • Blijf bewegen, ook bij pijn. De pijn kan geen kwaad. Zo blijf je fit en blijven je spieren sterk. Wordt de pijn erger bij bewegen, stop dan.

Kijk hier wat je kunt doen als de pijn langer blijft.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je huisarts als je 1 van deze dingen merkt:

  • Je bent met amitriptyline gestart en krijgt in de eerste 10 weken keelpijn of koorts.
  • Je medicijnen helpen niet genoeg tegen de pijn.
  • Je hebt veel last van bijwerkingen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als medicijn tegen depressie. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

Carbamazepine en andere anti-epileptica
Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus. Hoe anti-epileptica precies werken bij zenuwpijn is niet bekend. Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine.

Pregabaline
Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.

Baclofen
Baclofen is een spierverslapper. Het wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Uw arts kan baclofen voorschrijven wanneer andere medicijnen onvoldoende of helemaal niet werken.

Lidocaïne op de huid
Lidocaïne crème, gel of smeersel wordt gebruikt bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus, bijvoorbeeld bij gordelroos. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Capsaïcine
Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.Tevens maakt de crème de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen 1-2 weken.

Duloxetine
Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen 1 tot 2 weken.

Venlafaxine
Venlafaxine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Venlafaxine verbetert de stemming en vermindert angsten. Venlafaxine heeft ook een lichte invloed op norepinefrine (noradrenaline) en dopamine, twee andere natuurlijke stoffen met effect op de stemming. Het wordt oorspronkelijk dan ook gebruikt als medicijn tegen depressie. Maar het heeft ook effect bij zenuwpijn.

Medicinale cannabis
Cannabis wordt soms gebruikt bij mensen met ernstige chronische pijn, met name pijn die wordt veroorzaakt door een schade aan een zenuw en niet goed te behandelen is met reguliere medicijnen. De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

Chat with us on WhatsApp